Презентация на тему "Degrees of comparison of adjectives (Степени сравнения прилагательных)"

Ваша оценка презентации
Оцените презентацию по шкале от 1 до 5 баллов
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Рецензии

Добавить свою рецензию

Аннотация к презентации

Презентация для школьников на тему "Degrees of comparison of adjectives (Степени сравнения прилагательных)" по иностранным языкам. pptCloud.ru — удобный каталог с возможностью скачать powerpoint презентацию бесплатно.

Содержание

  • Слайд 1

     

    Урок английского языка для 7 класса по теме «The degrees of comparison of adjectives» Даулетиярова Акмарал Булатбековна учительница английского языка школы-лицея №249, г.Казалы Республика Казахстан, Кызылординская область

  • Слайд 2

     

    Checking up the homework – 48 points Ex 9. Divide the adjectives into 3 categories: Attractive, slim, tall, poor, boring, attentive, serious, stern, educated, stupid, ugly, pleasant, fragile, short, gloomy, shy, independent, progressive, clever, lazy, careless, famous, cheerful, polite, noble, mysterious, brave, free, greedy, strong, honest, dull, bouncy, fat, great, lovely, lonely, curious, wise, slow, modest, young, thin, tidy, smart, wicked, sad, firm

  • Слайд 3

     

    The degrees of comparison of adjectives

  • Слайд 4

     

    Adjectives. Degrees of Comparison

  • Слайд 5

     

    Speech – drill exercises Exercise 1. Fill in the blanks with the correct comparative and superlative degrees of following adjectives hard _____________ ______________ cold _____________ ______________ soft _____________ ______________ tall _____________ ______________ rich _____________ ______________ mad _____________ ______________ funny _____________ ______________ big _____________ ______________ sad _____________ ______________ busy _____________ ______________ noisy _____________ ______________ 11 points

  • Слайд 6

     

    Exercise 2. Fill in the blanks with the correct comparative and superlative degrees of following adjectives – foolish _____________ ______________ harmful _____________ ______________ poisonous_____________ ______________ valuable _____________ ______________ difficult _____________ ______________ generous _____________ ______________ 6 points

  • Слайд 7

     

    Exercise 3. Complete the sentences A. Write the comparative form of the adjectives 1) Ann is ___________ (happy) than her sister. 2) My hair is ______________ (long) than my sister’s hair. 3) These exams are getting ___________ (bad) and ___________ (bad) every year. 4) John is ____________ (thin) than Bob. 5) Steve is _____________ (happy) today than he was yesterday. 6) Mary’s car is ____________ (large) than Mark’s car. 6 points

  • Слайд 8

     

    B. Write the superlative form of the adjective: 1) I am _____________ (tall) in the class. 2) This is _______________ (expensive) hotel I’ve ever stayed in. 3) This road is ______________ (narrow) of all the roads in California. 4) New York is one of the ______________ (busy) cities in the USA. 5) Jack is _____________ (good) football player in the team. 6) North Pole is _______________ (cold) place on Earth. 7) My father is ______________ (generous) of all the people I know. 7 points

  • Слайд 9

     

    C. Insert comparative or superlative form of the adjective: 1) I think John is _____________ (happy) now than the year ago. 2) His _______________ (big) desire is to return home. 3) She is probably ________________ (angry) person I know. 4) Today’s weather is ____________ (bad) than the yesterday’s. 5) My brother is ___________ (young) than me. 6) He drove _________ (fast) and __________ (fast) till we told him to stop. 7) ______________ (many) people want to be rich 7 points

  • Слайд 10

     

    Compare these mobile phones.6 points (cheap) Samsung is cheaper than Nokia. (expensive) Nokia is ___________________________ Sony Ericsson. (good) The camera in Samsung is _______________________ the camera in Sony Ericsson. (bad)The camera in Sony Ericsson is __________________________ the camera in Nokia. (many) There are ________________ memory in Nokia ____ in Samsung. (little) (memory) _______________________________________________________. (big) The display in __________________________________________________________. Name: Nokia 5800 Price: $ 278 Camera: 3.15 Megapixels Memory: 81 Mb Display: 640x360 Functions: MP3 player, radio, JAVA -games, Bluetooth, wi-fi, GPS. Weight: 109 g Year: 2008 Name: Samsung Star S5230 noble black Price: $149 Camera:3.2 Megapixels Memory: 50 Mb Display: 240x400 Functions: MP3 player,radio,Bluetooth. Weight: 92 g Year: 2009 Name: Sony Ericsson W205 Black Price: $86 Camera: 1.3 Megapixels Memory: 5 Mb Display: 128x160 Functions: radio, games, MP3 player, Bluetooth. Weight: 96 g Year: 2007

  • Слайд 11

    Compare people:

    1.Alice is the (YOUNG). 2.Homer is the (OLD). 3.Bob is  (YOUNG) than Homer. 4.Homer is  (OLD) than Alice. 5.Alice is  (SLIM) than Bob. 6.Bob is  (SHORT) than Homer. 7.Homer is  (FAT) than Bob. 8.Alice is  (SHORT) than Homer. 9.Homer can play the guitar  (GOOD) than Alice. 10.Alice draws  (BAD) than Bob. 10 points

  • Слайд 12

     

    Ex 5. Read the poem, learn it and find in the poem adjectives Just for You I picked the reddest apple from the tree It was the finest one that I could see I savedit all except a bite or two Just for you. I carried home the groceries from the store I wanted to be helpful with a chore I put them all away except a few Just for you. Some day I'll be grown up too And if I can I'll grow up just like you I ate up all my lunch just like you said But I think there was a little too much bread And so I left the crust when I was through Just for you. 5 points

  • Слайд 13

     

    Task 6. “The day of independence of the Republic of Kazakhstan” (essay) – 10 points

  • Слайд 14

     

    Test10 points 1. It’s ………………… (difficult) rule of all. difficult b. more difficult c. the most difficult d. difficulter 2. This pen writes …………. (good) than my previous one. a. better b. gooder c. good d. the goodest 3. This athlete is ……………. (strong) than this competitor. strong b. the strongest c. more strong d. stronger 4. This pupil is ……………. (clever) in the class. clever b. more clever c. the cleverest d. the most clever 5. This is ……………….. (old) castle in Britain. a. the oldest b. the eldest c. an old d. older

  • Слайд 15

     

    Task 7. Complete the sentences 1.  The town is just as_________(large) as my native one. 2.  The road was __________long) than we had expected. 3. The girl is very ______________(intelligent). 4. As soon as they understood that the second book was ________________  (boring) than the first one, they changed their mind. 5. The shop is _______________(far) than the school. 6. Ventspils is _________(far) town in Latvia I have been to. 7. Tim is _______________(intelligent) than Pat. 8. The heat is less _____________ (harmful) than the cold. 9.  This song is _________________(beautiful) one in the world! 10. They are as ______________ (stubborn) as donkeys!

  • Слайд 16

     

    6. Health is ……………….. (important) than money. important b. importanter c. more important d. the most important 7. This path is ……………. ( narrow) than the parallel one. a. a narrow b. narrower c. the narrowest d. more narrow 8. Luxurious hotels are …………….. (expensive) than those of economic class. a. more expensive b. an expensive c. the most expensive d. expensiver 9. The second part of the film is ………………. (boring) than the first one. a boring b. boringer c. the most boring d. more boring 10. This highway is ……….. (wide) than that highway. wider b. the widest c. more wide d. the most wide 10 points

  • Слайд 17

     

    Correct answers 1. c 2. a 3. d 4. c 5. a 6. c 7. b 8. a 9. d 10. a

  • Слайд 18

     

    Homework Ex14 on page 108 Evaluation of the pupils. 95 – 105 points – “5” 85 – 94 points – “4” 75 – 84 points – “3”

  • Слайд 19

     

    Использованная литература 1. English VII, О.В. Афанасьева, И. В. Михеева – Москва, «Просвещение», 2009 г 2. Dixon, R. M. W. (1999). Adjectives. In K. Brown & T. Miller (Eds.), Concise encyclopedia of grammatical categories (pp. 1-8). Amsterdam: Elsevier. ISBN 0-08-043164-X. 3. http://madrasati2010.bravehost.com/ 4. http://www.englishclub.com/grammar/

Посмотреть все слайды

Конспект

Урок английского языка по теме «The degrees of comparison of adjectives»

для 7 класса

Даулетиярова Акмарал Булатбековна

учительница английского языка

школы-лицея №249, г.Казалы

Республика Казахстан, Кызылординская область

Grade: 7

The aims: a) educ...

Урок английского языка по теме «The degrees of comparison of adjectives»

для 7 класса

Даулетиярова Акмарал Булатбековна

учительница английского языка

школы-лицея №249, г.Казалы

Республика Казахстан, Кызылординская область

Grade: 7

The aims: a) educational: to guide the students to an understanding of the comparison of adjectives

b) developing: to develop pupils’ skills of reading, tidy writing, listening and speaking, their mental abilities.

c) cultural: to bring up pupils to respect each other, to be tidy, polite, responsible.

The type of the lesson: mixed lesson

The kind of the lesson: mastering new material

Teaching methods: explaining, listening, reading, comparing, speaking.

Literature: English VII, O. V. Afanasyeva, I. V. Mikheeva–Moscow, “Prosveshcheniye”, 2009y

Visual aid: an interactive board, ActiVote

The procedure of the lesson

I. Organization moment

a) greeting

T: Good morning, pupils!

P: Good morning, teacher!

b) asking the date

T: What date is it today?

P: Today is the 9th of December

c) checking up the attendance

T: Who is on duty today?

P: I am on duty today.

T: Who is absent?

P: All are present.

d) distributing the students’ workbooks

II. Checking up the homework 48 points

Ex 9. Divide the adjectives into 3 categories: a) adjectives describing person’s appearance; b) adjectives describing person’s character; c)adjectives describing other qualities

attractive ​slim tall poor

boring attentive serious stern

educated stupid ugly pleasant

fragile short gloomy shy

independent progressive clever careless

famous cheerful polite lazy

noble mysterious brave free

greedy strong honest dull

bouncy fat great lovely

lonely curious wise slow

modest young thin tidy

smart wicked sad firm

adjectives describing person’s appearance

adjectives describing person’s character

adjectives describing other qualities

attractive

boring

educated

fragile

shy

famous

​slim

wicked

progressive

tall

firm

poor

ugly

attentive

famous

pleasant

serious

great

short

stern

wise

fat

stupid

free

lovely

gloomy

ІІІ. Presentation of the new lesson

Adjectives. Degrees of Comparison

Absolute

(Positive)

Comparative

Superlative

A.

-

-er

-est

1. Односложные прилагательные

low

nice

hot

lower

nicer

hotter

lowest

nicest

hottest

2. Двусложные прилагательные на:

1) -у

2) -ow

3) -le

4)-er

pretty

narrow

simple

clever

prettier

narrower

simpler

cleverer

prettiest

narrowest

simplest

cleverest

3.Двусложные прилагательные с ударением на втором слоге

severe

severer

severest

4. Трехсложные прилагательные с приставкой un​-

unhappy

untidy

unhappier

untidier

unhappiest

untidiest

B.

-

more

most

1.Bce остальные двусложные прилагательные

modern

useful

more modern

more useful

most modern

most useful

2. Многосложные

прилагательные (три и более слогов)

terrible

comfortable

more terrible

more comfor​table

most terrible

most com​fortable

IV. Speech-drill exercises

Exercise 1. Fill in the blanks with the correct comparative and superlative degrees of following adjectives 11 points

hard _____________ ______________

cold _____________ ______________

soft _____________ ______________

tall _____________ ______________

rich _____________ ______________

mad _____________ ______________

funny _____________ ______________

big _____________ ______________

sad _____________ ______________

busy _____________ ______________

noisy _____________ ______________

Exercise 2. Fill in the blanks with the correct comparative and superlative degrees of following adjectives – 6 points

foolish _____________ ______________

harmful _____________ ______________

poisonous_____________ ______________

valuable _____________ ______________

difficult _____________ ______________

generous _____________ ______________

image4.pngEx 3. Complete 20 points

A. Write the comparative form of the adjectives

1) Ann is ___________ (happy) than her sister.

2) My hair is ______________ (long) than my sister’s hair.

3) These exams are getting ___________ (bad) and ___________ (bad) every year.

4) John is ____________ (thin) than Bob.

5) Steve is _____________ (happy) today than he was yesterday.

6) Mary’s car is ____________ (large) than Mark’s car.

Write the superlative form of the adjective:

1) I am _____________ (tall) in the class.

2) This is _______________ (expensive) hotel I’ve ever stayed in.

image5.png3) This road is ______________ (narrow) of all the roads in California.

4) New York is one of the ______________ (busy) cities in the USA.

5) Jack is _____________ (good) football player in the team.

6) North Pole is _______________ (cold) place on Earth.

7) My father is ______________ (generous) of all the people I know.

C. Insert comparative or superlative form of the adjective:

1) I think John is _____________ (happy) now than the year ago.

2) His _______________ (big) desire is to return home.

3) She is probably ________________ (angry) person I know.

4) Today’s weather is ____________ (bad) than the yesterday’s.

5) My brother is ___________ (young) than me.

6) He drove _________ (fast) and __________ (fast) till we told him to stop.

7) ______________ (many) people want to be rich

Ex 4. a) Compare these mobile phones 6 points

image1.png

image2.png

image3.jpg

Name: Nokia 5800

Price: $ 278

Camera: 3.15 Megapixels

Memory: 81 Mb

Display: 640x360

Functions: MP3 player, radio, JAVA -games, Bluetooth, wi-fi, GPS.

Weight: 109 g

Year: 2008

Name: Samsung Star S5230 noble black

Price: $149

Camera:3.2 Megapixels

Memory: 50 Mb

Display: 240x400

Functions: MP3 player, radio, Bluetooth.

Weight: 92 g

Year: 2009

Name: Sony Ericsson W205 Black

Price: $86

Camera: 1.3 Megapixels

Memory: 5 Mb

Display: 128x160

Functions: radio, games, MP3 player, Bluetooth.

Weight: 96 g

Year: 2007

1. (cheap) Samsung is cheaper than Nokia.

2. (expensive) Nokia is ___________________________ Sony Ericsson.

3. (good) The camera in Samsung is _______________________ the camera in Sony Ericsson.

4. (bad)The camera in Sony Ericsson is __________________________ the camera in Nokia.

5. (many) There are ________________ memory in Nokia ____ in Samsung.

6. (little) (memory) _________________________________________________________.

7. (big) The display in ________________________________________________________.

b) Compare people 10 points

1.Alice is the (YOUNG).

2.Homer is the (OLD).

3.Bob is  (YOUNG) than Homer.

4.Homer is  (OLD) than Alice.

5.Alice is  (SLIM) than Bob.

6.Bob is  (SHORT) than Homer.

7.Homer is  (FAT) than Bob.

8.Alice is  (SHORT) than Homer.

9.Homer can play the guitar  (GOOD) than Alice.

10.Alice draws  (BAD) than Bob.

Ex 5. Read the poem, learn it and find the adjectives and write their degrees of comparison 5 points

Just for You

I picked the reddest apple from the tree

It was the finest one that I could see

I saved it all except a bite or two

Just for you.

I carried home the groceries from the store

I wanted to be helpful with a chore

I put them all away except a few

Just for you.

Some day I'll be grown up too

And if I can I'll grow up just like you

I ate up all my lunch just like you said

But I think there was a little too much bread

And so I left the crust when I was through

Just for you.

red – redder – the reddest

fine – finer – the finest

helpful – more helpful – the most helpful

Ex 6. “The day of independence” – essay 10 points

V. Consolidation of the lesson. Test (ActiVote) 10 points

1. It’s ………………… (difficult) rule of all.

a. difficult b. more difficult c. the most difficult d. difficulter

2. This pen writes …………. (good) than my previous one.

a. better b. gooder c. good d. the goodest

3. This athlete is ……………. (strong) than this competitor.

a. strong b. the strongest c. more strong d. stronger

4. This pupil is ……………. (clever) in the class.

a. clever b. more clever c. the cleverest d. the most clever

5. This is ……………….. (old) castle in Britain.

a. the oldest b. the eldest c. an old d. older

6. Health is ……………….. (important) than money.

a. important c. more important

b. importanter d. the most important

7. This path is ……………. ( narrow) than the parallel one.

a. a narrow b. narrower c. the narrowest d. more narrow

8. Luxurious hotels are …………….. (expensive) than those of economic class.

a. more expensive c. the most expensive

b. an expensive d. expensiver

9. The second part of the film is ………………. (boring) than the first one.

a. a boring b. boringer c. the most boring d. more boring

10. This highway is ……….. (wide) than that highway.

a. wider b. the widest c. more wide d. the most wide

Correct answers:

1 – c 6 – c

2 – a 7 – b

3 –d 8 – a

4 – c 9 – d

5 – a 10 – a

Total – 126 points

VI. Homework

Ex 14 on page 108

VII Evaluation of the pupils.

120 – 126 points – “5”

101 – 119 points – “4”

75 – 100 points – “3”

VIII. The end of the lesson

The lesson is over. Good bye.

Использованная литература

1. English VII, О.В. Афанасьева, И. В. Михеева – Москва, «Просвещение», 2009 г

2. Dixon, R. M. W. (1999). Adjectives. In K. Brown & T. Miller (Eds.), Concise encyclopedia of grammatical categories (pp. 1-8). Amsterdam: Elsevier. ISBN 0-08-043164-X.

3. http://madrasati2010.bravehost.com/

4. http://www.englishclub.com/grammar/

Скачать конспект
Презентация будет доступна через 45 секунд